Fantastiska kvinnor som utfört stordåd

Idag vill jag hylla fantastiska kvinnor runt om i världen. Jag har skrivit några av deras berättelser för att dela dem här med er – ni kommer få läsa om kvinnor som bokstavligen åkt skidor världen över innan de ens fyllt 17, kvinnor som fått igenom lagstiftning för riktig jämlik lön, kvinnor som startat globala rörelser och mer! Jag hoppas de kan inspirera dig till att göra allt du någonsin drömt om. ♡

Jade Hameister är en skidstjärna, blott 16 år gammal, som klarat “The Polar Hat Trick”, där hon vandrat till Nordpolen, runt Grönlandisen och ner till Sydpolen – cirka 200 mil. Hon är den yngsta som någonsin klarat den vandringen. Hon höll ett imponerande TEDtalk där hon berättade om att leva i en värld där kvinnor oftare döms för deras utseende än uppmuntras till att våga verkligen använda sin förmåga till att göra fantastiska saker. So far so pretty damn cool, right? Inte enligt trollsnubbar på nätet som kommenterade saker i stil med “ööhhhh skaffa dig en man och gör mig en smörgås”. Sagt och gjort. Jade drog på sig sina skidor och åkte tillbaka till Nordpolen. Med sig hade hon en skink och ostsmörgås. Hon la upp en bild på henne själv, smörgåsen och Nordpolen och skrev:

 “Jag gjorde en skink- och ostsmörgås till dig. Åk nu skidor 37 dagar och 600km till Sydpolen och du kan äta den.”

Så himla ball!

Tarana Burke är en aktivist sedan många år tillbaka. Hon är grundaren för #MeToo rörelsen. Allting startade när Tarana arbetade i Brooklyn med projektet “Brooklyn-based Girls for Gender Equity”. Målet med projektet var att arbeta för att stärka unga rasifierade tjejer. Under denna tid var det en flicka som ville prata med Tarana privat. Flickan ifråga berättade om hennes mammas pojkvän som våldförde sig på hennes minderåriga kropp. Mitt i hennes berättande avbröt Tarana henne och sa till henne att gå att prata med en annan terapeut som skulle kunna hjälpa henne bättre. Tarana hade sådana skuldkänslor att hon inte ens kunde gå tillbaka till flickan och viska “Me too”. Tarana och hennes organisation Just be inc. har arbetat länge för unga kvinnors rättigheter. Hon är en sann hjälte. Läs mer om detta och hennes arbete HÄR.

Ett kvinnligt lag av robotbyggare från Afghanistan nekades inträde till USA för en robotics tävling som ägde rum där förra året. De har nu vunnit ett pris i entreprenörsskap i Robotex festivalen i Estland. De har inte haft det lätt. Förutom krånglet med resandet och visa – förra året dödades lagkaptenens pappa i ett bombdåd.
Tjejernas robot kan använda solenergi som kan hjälpa små bönder med sina fält. De vann – över tusentals andra robotskapare på plats. Deras robot kan verkligen förändra för gott, för miljön och världen. Heja dom!

I Island har det nu blivit olagligt att lönediskriminera mellan könen. Något som Sverige borde ta efter, inte sant? Efter år av att uppmärksamma lönegapet tyckte isländarna att något behövdes göra åt det – och nu kommer företag som inte följer lagen behöva betala stora böter. Jag har svårt att se att denna lag skulle gå igenom om det inte vore för Katrín Jakobsdóttir – landets nya statsminister. En socialist och feminist av rang, med lång erfarenhet av politik. Stort!

2018-01-28T11:11:15+00:00 28/01-2018|2 Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Saga 29/01/2018 vid 11:57 - Svara

    Så bra inlägg!!

    • Angela Larsson 29/01/2018 vid 15:39 - Svara

      Massa tack!!!! <3

Lämna en kommentar