Gör konst av kritor på canvas – oljekritor

Jag har länge varit sugen på att göra en tavla av att smälta kritor på en canvas. Det hade alltid verkat så simpelt när jag läst om det, man behövde bara en limpistol för att fästa kritorna på canvas och sen en hårtork för att smälta kritorna så de vackert faller ned på canvas. Idag provade jag att göra det här. I bilden nedan ser ni resultatet och en guide på hur man gör. 🙂

Du behöver:

  • En blank canvas.

Går att hitta på exempelvis Clas Ohlson. Valfri storlek. Första gången du gör det kan det vara lite knepigt så jag skulle rekommendera en relativt liten canvas.

  • Limpistol
  • Kritor.

I det här fallet olja, det ger det mer tjocka flödet ni ser ovan. Jag ska skriva om vaxkritor senare.

  • En hårtork.

Bra om det har munstycke. Men går utan – jag gjorde utan. 

GLÖM INTE att täcka golvet/bordet med använda tidningar! Det blir väldigt kladdigt och kritorna drar iväg överallt samt fastnar, så täck täck täck!

Kritorna! Man behöver inte ta av pappret som jag gjort, det blir nog faktiskt lättare att limma fast kritorna på canvas då, men svårt när kritorna smälter då pappret går in i kritorna när man har oljekritor. Här köpte jag oljekritor, men det går lika bra med vax. Av det jag sett så blir vax liksom tunnare stråk av färg på tavlan, medan oljan gör tjocka nästan klumpar. Jag gillar det och ville prova just det. Ska ju prova med vax, ni får se då 🙂

Limma fast kritorna på canvas med limpistolen. OBS: Lite svårare att limma fast olje än vaxkritor, särskilt utan papper. Men det går om man är försiktig, pillig, inte trycker fast så hårt och har tålamod.

Nästa steg är att föna! Här kan du egentligen go loco och göra lite som du vill. Oljekritor tar lite tid att bli varma och smälta, så jag ägnade lite tid åt att bara hålla fönen ovanför och smälta. Sen är det bra att hålla tavlan upprätt medan man fönar och föna nedåt så färgen rullar nedåt. Sen så bara kör du som du vill!

Mitt resultat!! Det häftiga är att resultatet blir helt som man själv önskar så länge man fönar som man önskar. Blev fett nöjd med det här – men är taggad på att prova vaxkritor. Också prova på större canvas. Så snart får ni se hur även det ser ut. 😉 Nu ska jag laga oumph – för tredje dagen i rad, har fått fett dille på det – göra mig i ordning och gå ut och fika i solen. HÄRLIGT! Ses i eftermiddag eller imorgon. xx

2018-02-20T11:48:40+00:00 21/02-2018|0 kommentarer

Lämna en kommentar