Mina bästa tips inför högskoleprovet

Your girl skriver högskoleprovet för fjärde gången imorgon! Jag höjde mig 0,3 procentenheter från andra och tredje gången jag skrev. Och nu hoppas jag att höja mig lite till. Jag pluggar ju redan så jag skriver mest för att utmana mig själv och för att det är bra om jag skulle välja att byta utbildning. Men för dig som inte skrivit förut eller bara dig som är sugen på lite tips, här kommer mina bästa! 

Innan provet:

 • Helst ska du ju öva en hel del innan högskoleprovet. Man kan öva genom en tjänst man köper (exempelvis hpguiden eller allakando) men man kan också använda sig av gratisappar som Högskoleprovet eller gamla prov som man hittar på studera.nu. Men inte alla som har tid för det. Jag skulle rekommendera att man tar i alla fall en timme och tittar på gamla prov för att förstå hur de är uppbyggda i förväg.
 • Sov rejält! A och O. Kan vara göttigt att ta en rejäl promenad dagen innan också, lite träning är nice.
 • Förbered en matlåda/lunchplan. Du vill inte gå runt hungrig. Gärna någon banan som du kan käka i rasterna.
 • Ta med penna, linjal, sudd etc.
 • Jag har arbetat som skribent och blev underkänd gång efter gång i matten i gymnasiet. Jag tycker ändå att mattedelen är relativt mycket lättare än språkdelen. Läsförståelsen kan tolkas olika, uträkningar är mer logiska på så vis. Kolla grunderna för att få några säkra poäng där, potensregler, konjugatregler, ekvationer etc.
 • Ta med en klocka!

Under provet:

 • Fem djupa andetag och lugn. Fastnar du vid en uppgift, spara och fortsätt till nästa.
 • Ta uppgifterna du kan bäst först för att ha mer tid till de svåra.
 • Ha koll på framsidan av provet där det står tidsanvisningar för hur länge du ska sitta med varje del.
 • Minns att i NOG i mattedelen ska du inte räkna ut talen utan bara se OM du kan göra det! Det här kommer att spara dig mycket tid. Lätt att glömma bort när man är stressad.
 • Chansa hellre än att inte svara alls. Chansen är ju 25% att du faktiskt får rätt ändå. xx
2018-04-13T15:59:23+00:00 13/04-2018|0 kommentarer

Lämna en kommentar