Saker jag önskar att jag hade vetat när jag var 15

Åh. Kan man ömma för sig själv? Jag ser fotot på femtonåriga Angela till vänster och mitt hjärta bara skriker. Jag brukar gå runt och tro att jag tänker och känner som jag gjorde när jag var tonåring. Att om bara livsglädjen är lika stor är allting annat det. Att jag egentligen vill läsa vad jag kommer säga om mig själv som 31-åring som ser tillbaka på idag. Men så ser jag foton på mig själv, såsom det ovan och funderar på vad som hänt sedan dess. Jag har blivit vuxen. En så skrämmande tanke. En vuxen kvinna som valsar runt på högskolan, har sin egna lägenhet, överlevt avgrundsdjup smärta och vuxit ifrån det, som har realistiska mål och drömmar och någon halvdan plan till att faktiskt nå dom. Men som, precis som då, verkligen inte vill ha kids. Jag tänker på allting jag fått lära mig de här åren och som jag vill dela med mig – till er!

 • Negligera ALDRIG dina kompisar för en snubbe. Det här är livets ekvation för oss som dejtar män: Kompisar > Snubbar. Snubbar kommer och går. Vänner består. Om dom inte skapat en destruktiv relation med dig i vilken du mår dåligt. Then YOU LEAVE IMMEDIATELY
 • Sluta tro att du måste bevisa dig själv hela tiden. Det finns ingen prestige att upprätthålla. Man väljer inte vilka som tycker om en och inte. Man är sig själv och sen får de bestämma sig helt enkelt. Det bor miljarder människor på jorden. Det är inte hela världen om några stör sig på dig.
 • Avsluta inte kompisrelationer bara för att du bråkar med någon. Generellt är det bra att inte ta allting på så stort allvar. Man behöver inte vara så dramatisk. Fem sekunder och andas och släpp det. Några gånger max – det finns nämligen en fin linje mellan att bli utnyttjad av personer som kallar sig kompisar, och personer som (precis som du) gör några misstag ibland.
 • Du vet inte allt så låtsas inte som om du gör det. Men det du vet, det vet du. Skäms aldrig för det. Kvinnor bedöms alltid hårdare när de vågar stå upp för att de vågar uttrycka vad de vet. Du kan inte bestämma över andras intryck om dig. Oavsett vad Goffman sa (hej sociologi-peeps, ni fattar vad jag menar).
 • Andra kvinnor är inte deltagare i en tävling mellan dig och dem. Fira andra kvinnors vinster. Inspireras, inse att andras segrar inte är dina förluster. Det ger en starkare ryggrad att glädjas åt andra än att tappa ansiktet varje gång någon annan väljs före dig.
 • Sluta kämpa emot Håkan, Bieber, Miley Cyrus, alla dom. Du kommer att lyssna på mainstream-musik, du kommer att älska det, det är så, om du bara börjar nu får du ju fler år av fantastisk musik för dig.
 • Du kommer behöva vara arg på allt och alla i några år för att bearbeta allt som varit orättvist för dig. Men du behöver inte bränna broar. Du behöver inte skrika högst av alla. Du vinner inte bara för att du är mest arg.
 • Gå med i facket så fort du börjar jobba!
 • xx
2018-04-15T15:38:19+00:00 14/04-2018|1 kommentar

En kommentar

 1. Saga 16/04/2018 vid 09:21 - Svara

  Riktigt bra lärdomar, fint!

Lämna en kommentar