Varför den internationella kvinnodagen finns

Vissa tycker att det är löjligt att det finns en internationell dag bara för kvinnor. De vanligaste kritiska “frågorna” kring dagen går såhär:

 • Varför finns det inte en dag för män? Svar: Det gör det. Den är den 19:e november. Med all respekt kan det ju inte vara kvinnors fel att män inte propagerar lite starkare för “deras” dag.
 • Hur uppkom internationella kvinnodagen.. och när? Svar: Den uppkom 1910 av den feministiska socialistiska rörelsen, men mer specifikt av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Detta för att uppmärksamma ojämlikheter mot kvinnor.
 • Men nu, 100 år senare behövs väl inte en kvinnodag! Vi lever väl i ett jämställt samhälle?! Svar: Oh honey.. okej, sätt dig ner, ta ett djupt andetag och låt mig guida dig igenom Sverige, 2018.

^Bilden ovan är gjord av Catherine och Sarah Satrun och finns att köpa som print HÄR

Jag har tagit ansvaret för att sammanställa statistik och fakta om varför internationella kvinnodagen är högst relevant, även i Sverige, och även 2018: 

 • Varje år mördas omkring 13 kvinnor i Sverige – de mördas av män de har en relation med, eller män de haft en relation med. Det här innebär ungefär en kvinna per månad.
 • 97% av alla (anmälda) våldtäkter i Sverige begås av män som våldtar kvinnor.
 • Kvinnor tjänar fortfarande 14% mindre än män i snitt.
 • .. Det här beror ibland på att kvinnor som gör samma arbetsuppgifter som män får lägre lön just för att de är kvinnor, men oftast så har det att göra med att kvinnor jobbar i branscher som förskola, vård och omsorg, etc – där deras arbetsinsats om än livsviktig inte värderas lika högt som mäns jobb i “manliga” branscher.
 • Bara 23% av alla chefer i offentlig sektor är kvinnor. Resterande män. För börsföretag är siffran nere på 18%.
 • Kvinnor har sämre pensioner och drivs ofta genom stereotyper i samhället gå ner i tid på jobbet för att ta det övergripande ansvaret för barn och hem.
 • … genom att kvinnor tvingas ta så mycket ansvar, vilket de inte bara gör för sin egen familj utan även för sina makars föräldrar och familj, bränner de oftare ut sig. Statistik visar att en majoritet av de som bränner ut sig är kvinnor.
 • På grund av normer och föreställningar om vad manlighet och kvinnlighet innebär så tvingar vi in pojkar in i tankesätt som säger att de inte får uttrycka sina känslor för att de är män. Kvinnor tvingas begränsa sig själva och sin förmåga till förmån för andra människor – kvinnor tvingas vara omhändertagande, ta för sig mindre, tro sig vara sämre. Tjejer vågar inte klä sig hur som helst för risken av mäns våld mot dem är så alarmerande.

Men mitt i all den här hopplösheten man kan känna när man läser statistik får man inte glömma att det var människan som skapade det här samhället. Dess brister kan även människan förändra. Jag vill säga att det i Sverige ändå går åt rätt håll! Vi måste fira våra segrar men rikta blicken framåt. För varje flicka, kvinna, för att hon gör och allt hon är. Styrka till er allesammans! xx

Källor: Roks, SCB, JämO, Tjejjouren.se, NCK – Nationellt centrum för kvinnofrid

2018-03-13T20:59:13+00:00 08/03-2018|2 Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Saga 08/03/2018 vid 09:14 - Svara

  Så BRA inlägg, tack för detta!! <3

  • Angela Larsson 08/03/2018 vid 11:39 - Svara

   Tusen tack!!! ❤

Lämna en kommentar